Piercingers oprindelse, betydning og historie.

Piercingers oprindelse, betydning og historie.

Piercinger er i en integreret del af forskellige kulturelle traditioner. Traditionerne har haft indvirkning på udviklingen af piercinger igennem tiden. Mellem fortidens kulturer og nutidens moderne mode, er der nu skabt en kropsudsmykning med anden betydning. I dag er piercing blevet en almindelig form for selvudtryk og personlig stil. Historien, samt de sikkerhedsmæssige og sundhedsmæssige risici, der kan følge med, er dog både vigtige og relevante.

Kulturelle traditioner
Piercinger har en lang historie. Både forskellige samfund, historier og traditioner. I nogle kulturer blev piercinger brugt som overgangen fra barndom til voksenliv, i andre kulturer, en måde at vise status eller tilhørsforhold til en gruppe. Religiøse ceremonier, en form for beskyttelse mod onde ånder. I nogle kulturer var det kun kvinder, der bar piercinger, mens det i andre kulturer var både mænd og kvinder, der bar piercinger.

Piercinger har haft forskellig betydning i oldtidens samfunds. I nogle samfund var piercinger tegn på en høj status, føde- og giftedygtig alder, beskyttelse mod magi og tegn på indtrædelse i de voksnes rækker. Dette sås til eksempel i Egypten, hvor det kun var medlemmer af kongefamilien og præster, som var tilladt at bære navlepiercing. Jeg Etiopien fik kvinder sat store piercinger i underlæben, for at gøre dem mere attraktive til giftemål og for at øge medgiften den kommende goms familie skulle betale. I dag er piercinger stadig en vigtig del af nogle kulturelle traditioner, men det er også blevet en populær mode blandt unge mennesker i vestlige samfund.

Historien
Piercinger går tilbage til oldtiden, hvor det blev brugt som en del af kulturelle traditioner. I Egypten blev ørepiercing brugt som et symbol på rigdom og status, og i Indien har kvinder brugt næsepiercing i århundreder som en del af deres brudeudstyr. Jeg Sydøstasien har man også brugt piercinger som en del af traditionelle ceremonier og som et symbol på modenhed og manddom.

Eksempelvis fandt man også i:

  • (OBS kildekritik)
  • I 1991 blev en 5000 år gammel mumie med piercede ører fundet i Alperne.  
  • Man mener at kvinder i Amazonas omkring 3000 år f.kr. havde piercinger i ører og næse.
  • En 5500 år gammel iransk statue er fundet med adskillige piercinger i ørene

I de senere århundreder har Piercing været mere knyttet til subkulturer og modetrends. I 1970'erne og 80'erne blev piercinger populære blandt punkere og goth-miljøet, mens piercinger i navlen og på tungen blev populære i 90'erne og 00'erne som en del af mainstream-moden.

I dag er piercinger stadig en del af både kulturelle traditioner og modeverdenen. Nogle mennesker vælger at få piercinger for at udtrykke deres personlige stil eller identitet, mens andre ser det som en form for kunst eller selvudfoldelse.

OBS! Det er vigtigt at tage sikkerhed og risici i betragtning. Piercinger kan føre til infektioner og andre komplikationer, hvis de ikke udføres korrekt eller tages ordentligt hånd om komplikationer efterfølgende.

Piercing i dag
En piercing kan ses i ører, næser, læber, tunger, navler og endda intime områder. En piercing i dag er en form for personlig udsmykning, der kan udtrykke alt fra en rebelsk attitude til en mere subtil og raffineret stil.

Sikkerhed og risici
Risiko for infektioner, da Piercingen skaber et åbent sår i huden, som kan blive inficeret med bakterier. Derfor, en professionel piercer, som følger hygiejnereglerne, og eget ansvar for at holde piercingen ren og tør.

Derudover kan der være risiko for allergiske reaktioner, derfor rustfrit stål som materiale. Nogle mennesker kan også opleve at udvikle keloider, som er arvæv, der danner en hævet knude omkring piercingen. Det sker sjældent, og kan ofte behandles med steroidcreme.

Endelig er der risiko for at påvirke nerver og blodkar under piercingen, hvilket kan føre til midlertidig eller permanent skade. Det er derfor vigtigt at vælge en erfaren piercer, som ved, hvordan man undgår at ramme vitale områder. Dermed kan du altid føle dig i trygge hænder, hos vores sygeplejerske.

Fremtiden for piercing
Der er blevet udviklet nye teknologier og materialer, der gør det muligt for piercere at skabe mere avancerede og unikke designs. Samtidig er fokus øget på sikkerhed og hygiejne, hvilket betyder, at risikoen for infektioner og komplikationer er blevet mindre.

Alt i alt ser det ud til, at piercing vil fortsætte med at være en populær form for kropsudsmykning i fremtiden.

Ekstra information:
Den skotske Elaine Davidson er den mest piercede kvinde i verden i Guinness rekordbog fra 2001.